Tajska zupa z kurczakiem

19113402_1571256589574980_1124310732_n

Ta zupa u nas w domu bywa dość często. Jej wielkim fanem jest M. i zawsze prosi żebym zrobiła jej na tyle dużo, aby wystarczyło na kilka dni :) .

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ostre papryczki
- pasta curry zielona (może być też czerwona)
- imbir
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- limonka
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego

1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy do niego posiekany czosnek, trawę cytrynową i ostre papryczki oraz startą skórkę z limonki i wyciśnięty z niej sok.

2.  Dodajemy do kurczaka wszystkie wymienione sosy ( rybny, ostrygowy i sojowy), ścieramy 3 cm imbiru i dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy, żeby się przegryzło, tak na około godzinę (możemy oczywiście kontynuować od razu przygotowanie zupy, jednak bardziej aromatyczna będzie jeśli nie pominiemy tego kroku).

3. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę lub olej kokosowy, następnie wrzucamy kurczaka wraz ze wszystkimi dodatkami, w których go marynowaliśmy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i 3-4 łyżki pasty curry. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy.

4. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion i zagotowujemy całość.

5. Na końcu dolewamy mleko kokosowe i w razie konieczności dodajemy jeszcze pastę curry jeśli lubimy bardziej ostre dania.

6. Zupę możemy podać z ryżem.

Smacznego!

K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>