Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami

19244457_1580108965356409_1610311044_n

Sezon na szparagi jest krótki, więc korzystajmy.
Dzisiaj przepis na risotto :)

Składniki:

- 400 g ryżu arborio lub innego do risotto
- pęczek zielonych szparagów
- 10 suszonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 cebule
- pół kostki masła
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- cheddar (lub inny twardy, dojrzewający ser)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Szparagi dokładnie myjemy, pozbywamy się końcówek i kroimy je na kawałki.
  • Cebule kroimy w kostkę.
  • Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na kawałki.
  • Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3/4 masła i następnie szklimy na nim cebulę.
  • Do zeszklonej cebuli wsypujemy surowy ryż i chwilę podsmażamy.
  • Do ryżu i cebuli dolewamy wino. Jak odparuje to dolewamy część bulionu.
  • Jak bulion wsiąknie w ryż dolewamy kolejną część i tak dopóki ryż nie będzie miękki.
  • Jak ryż już jest miękki dodajemy szparagi i suszone pomidory i chwilę wszystko podsmażamy.
  • Do całości ścieramy trochę cheddara  i dodajemy pozostałe masło.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego!

K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>