Chłodnik – póki jeszcze mamy lato

19904600_1600947679939204_558277236_n

Nie wiem jak Wy, ale ja w upalne dni nie przepadam za jedzeniem, które jest ciepłe. Wtedy pochłaniam niesamowite ilości owoców, sałatek i chłodniki, między innymi ten klasyczny, mój ulubiony.

Składniki:

- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 2 duże kefiry
- 1 duży jogurt naturalny
- sok z cytryny
- 3-4 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- koperek
- ugotowane jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Botwinkę z buraczkami dokładnie myjemy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy połową soku z cytryny. Łodyżki i liście drobno siekamy.

2. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego buraki. Po kilku minutach dorzucamy łodygi i liście oraz dolewamy resztę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pierzem wedle potrzeby.  Całość gotujemy 4-5 minut, a następnie studzimy.

3. Ogórki obieramy i wydrążamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Rzodkiewkę także kroimy w kostkę i razem z ogórkami wrzucamy do ostudzonego wywaru.

4. Dorzucamy też pokrojony koperek. Wlewamy kefiry i jogurt.

5. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy. Podajemy np. z jajkiem.

 

Smacznego!

K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>