Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

4D3647C6-0991-4217-B68F-371D04E65F5B

Jesień na talerzu, czyli krem z dyni  :-) .
To jedna z niewielu rzeczy jakie lubię w jesieni.

Składniki:

- 1 -1,5 kg dyni (ja użyłam akurat hokkaido)
- 2 marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 0,5 l bulionu warzywnego
- mleczko kokosowe w puszce
- sól, pieprz
- płatki chilli
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pestki dyni do posypania

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę, cebulę
i czosnek także obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, następnie wrzucamy cebulę, czosnek, płatki chilli (w zależności jaką ostrość lubimy, ja użyłam łyżeczkę płaską) i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Chwilę wszystko podsmażamy i następnie wrzucamy dynię  oraz marchewkę. Podduszamy wszystko razem ok. 10 min.

A6E9FF00-9BDB-4652-B484-6831BA493057

Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy aż dynia i marchewka będą miękkie.
Na końcu dolewamy mleko kokosowe, a potem wszystko blendujemy i doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

Podajemy posypane uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>